2019







Три дни до “дългоочакваната” т. нар. Нова Година, която присъства в речника и съзнанието на всеки, когото срещнем в ежедневието си. Е, какво? Всъщност, наистина ли го възприемаме като нещо ново? Не е ли стереотипно всяка година в края на месец декември да се питаме ,,Къде ще си на Нова Година; с кого; колко човека ще сте?” и още толкова също досадни въпроси. Или както казва един стар приятел: Промяната в идната година е само една цифра в календара. А като споменах промяна, защо всички си правят несигурни планове и високопоставени цели, от които така или иначе ще се откажат 10 дни по-късно?! 
Най-често съм слушала и продължавам да слушам:
1. Спирам цигарите, пиенето и вредната храна.
2. Спирам да бъда лош към хората, ще се променя.
3. Започвам сериозни грижи за себе си и тялото си.
4. Започвам работа.
5, 6, 7... и още десетки цифри и числа могат да запълнят цял списък с “обещания”.
Не бих казала, че съм негативно настроена, но защо трябва да възприемаме 2019 и всяка следваща, като повод за началото на нашата промяна? Защо ни трябват 364 дни, през които да не се задълбочаваме в мисли за самите нас, а като настъпи 365-ият ден ние да сме съвсем други хора, с хъс и стимул за нещо ново, необичайно. Възприемаме ли го като повод за стартирането на нововъведението ни и защо всяка година го правим, лъжейки себе си с гаранция, но с изтекъл срок на годност!
Искаш да спреш цигарите и алкохола? Не Новата година ще те спре от тях, а ти самият, твоята воля и желание. Същото се отнася за спазването на диети, за поддръжката на желаната от теб фигура и правилното хранене.
Да спреш да бъдеш лош към хората и да се промениш, е възможно най-глупавото изказване, което не бих искала да чувам. Беше на мода да си хладнокръвен, недосегаем и може би недостъпен. Но напоследък забелязвам как да си добър с хората всъщност ги впечатлява, а още по-красиво е, когато те ти отвръщат със същата добрина, че даже си добавят и малко отгоре. Последно допълнение, но не присъщо за всички нас е, че нито едно явление не би ни попречило, а дори и помогнало толкова, колкото ние самите можем да го провокираме и осъществим. Весело посрещане на Новата Година, пожелавам на хората, които обмислят своята промяна - да я осъществят наистина! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Човек сам прави себе си

Аз съм Пролет, той е Есен

Тя